söndag 31 augusti 2008

Oredig trädgård


Att det blir oredigt hemma utan att jag har stökat till, det är jag van vid. Jag städar, vänder ryggen till och VIPS är det några som har dragit ner allt igen. Det är så det brukar gå till hemma hos oss. För så fort det är städat ser det så trevligt och inbjudande ut så man får lust att:

1- göra en koja av madrasser och filtar

2- bygga med lego

3- hoppa på madrasskojan ifrån ett bord (där det byggs med lego) och kanske också

4- råka sparka ner lite lego på madrassen och DÅ kommer legogubbarna OCKSÅ PÅ att de vill hoppa från bordet ner på madrasskojan. (Den vid det här laget "före detta" madrasskojan menar jag.)

5- kasta lego på sin lillebror (som naturligtvis får biten på ögonbrynet och måste plåstras om med Batman-plåster)

6- gömma sig under madrasskojan (den före detta) när man ska få skäll för att man kastade lego på sin lillebror och

7- hoppa ner från bordet till madrassen under vilken ens storebror ligger och gömmer sig så även han måste plåstras om med Batmanplåster.


Efter det här är det ännu stökigare än förut och dessutom blod på madrassöverdraget.


MEN när jag och de tre marodörerna åker bort händer det inget i hemmet. Är det städat och fint när vi åker så är det städat och fint när vi kommer hem. Men i trädgården är förhållandena omvända. DET är inte alls som jag är van vid!


Titta på bilden nedan. Se sådan ordning det råder där. Klicka gärna på bilden och riktigt närstudera hur ordningsamt det är. (Då kommer du också att lägga märke till en av de tre marodörernas bandyklubba som sticker in i bilden. Inte ens i trädgården kan de låta bli att stöka till...) Allt växer i fina små sammanhållna kuddar under mitt stolta överinseende.



Men så åker vi bort och på något sätt trodde jag att det skulle vara som inne, att det skulle vara likadant när jag kom tillbaks. Kanske möjligen lite större bara. Att det skulle växa snyggt och i lagom takt. Vackert och behärskat även utan mitt överinseende. Men där bedrog jag mig! Klicka på den här bilden för att beskåda oredan! (Den ser inte alls så farlig ut i det här lilla formatet.)


Dillen är flera meter hög och dessutom lutande som ett skepp i storm. (Det syns ännu bättre på den allra översta bilden, även utan att man klickar upp den...) Smultronen skymmer hela gången, kryddorna väller hit och dit och spretar med sina överblommade fröställningar åt alla håll och den gråaktiga malörten har 7-dubblat sin längd så fort jag vände ryggen till. Hur gick det här till?? De prydliga raderna med grönsaker som stod i sina tegellådor har blivit majsstänglar som ser ut som en djungel, bredvid förvuxna ärter och rufsig morotsblast. HUR gick detta till??
Någon har stökat till! Kan grannarna ha varit här och tjyvgödslat medan vi var på semester? Mycket tveksamt. Skulle i så fall vara deras hönor som gödslat men i så fall borde grannars egen gård vara enormt förvuxen, så det verkar inte heller troligt.

Det är bara att vara hämta sekatören, växtstöd och snöre och se glad ut! Hittills har ingen av växterna behövt Batmanplåster i alla fall. Alltid något!